Hur påverkas epilepsi av stress?
Stress känner vi alla någon gång. Det är en naturlig reaktion som är bra när du har tidspress, så länge du får återhämta dig.[2] Att vi människor upplever stress går långt bak i tiden, till våra förfäder som jagade på savannen. Då utlöstes stress för att vi skulle kunna skydda oss när faror hotade.[3] Men stress för dig, din kollega, vän eller familjemedlem behöver inte betyda samma sak – och samma gäller för personer med epilepsi.
En fråga som många med epilepsi ställer sig när de letar efter potentiella anfallsprovocerande faktorer är: kan stress orsaka ett anfall? Svaret är ja, det kan det. Dock är den exakta anledningen varför stress kan orsaka anfall inte fastställd. Faktum är att det är svårt att veta exakt hur ofta stress utlöser anfall samtidigt som det är svårt att bedöma hur stor effekt stress har på en person.[4] Men stress är den vanligaste patientrapporterade faktorn att utlösa anfall.[5]
Spana in BBC:s animerade film om stress för att förstå vad det är och hur du kan hantera den:
Även om vi upplever stress på olika sätt, finns det symtom som flera upplever. Dessa kan vara:
Koncentrationssvårigheter
Du känner dig irriterad och orolig
Brist på självförtroende
Du har sömnproblem eller trötthetskänslor hela tiden
Du undviker människor
Du harhuvudvärk, smärta eller yrsel
Du kan uppleva att du har svårt att andas normalt[6]
Tips för att varva ner
Enligt en forskningsstudie publicerad i tidskriften Epilepsy and Behavior visade det sig att 64 procent av de svarande patienterna trodde att stress ökade frekvensen av deras anfall[7]. Men hur kan man då hantera stress för att förebygga anfall? Även om stress ser och upplevs olika från person till person så finns det vissa strategier som har visat sig vara effektiva för de flesta. Här nedan följer ett urval:
Se över dina livsstressorer. Med andra ord, spåra din stress. När är du stressad? Och hur ofta upplever du tecken på stress?
Skriv dagbok. Processa det som har hänt genom att skriva av dig tankar och känslor. Känner du dig arg, ledsen eller orolig – kan det hjälpa dig att förstå och hantera dessa känslor genom att ha det nedskrivet.
Koppla av. Kanske kan yoga eller meditation hjälpa dig att komma ner i varv.
Använd tekniker för att tänka positivt. Öva på att se glaset halvfullt istället för halvtomt. Vissa stressiga, negativa situationer kan göra att du lär dig något och får med dig goda erfarenheter.
Träning. Att idrotta eller utföra någon form av pulshöjande aktivitet har flera hälsofördelar. Genom att bygga in fysisk aktivitet i din vardag blir det ett rutinmässigt redskap för att hantera din stress.
Skapa konst eller DIY (Do It Yourself). Oavsett skicklighetsnivå mår du bra av att vara upptagen med att pyssla med något och få dina tankar på annat. Att rita, skissa, keramik, färglägga eller göra ett hantverk gynnar alla åldrar.[8]
Dr Michael Privitera, som talar om sambandet mellan stress och epilepsi
SW924NP March 2023
[1] https://www.epilepsy.com/complications-risks/moods-behavior/stress-mood-and-seizures Last visited [2023-03-01]
[2] https://www.bup.se/diagnoser/andra-svarigheter/stress-och-oro/stress/ Last visited [2023-03-01]
[3] https://www.internetmedicin.se/wp-content/uploads/2020/05/Stress_2018_Final.pdf Last visited [2023-03-01]
[4] https://www.epilepsy.com/what-is-epilepsy/seizure-triggers/stress Last visited [2023-03-01]
[5] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25305436/Last visited [2023-03-01]
[6] https://epilepsysociety.org.uk/living-epilepsy/mental-health-epilepsy/stress Last visited [2023-03-02]
[7] https://www.epilepsybehavior.com/article/S1525-5050(03)00182-3/pdf Last visited [2023-03-02]
[8] https://www.epilepsy.com/complications-risks/moods-behavior/stress-mood-and-seizures/managing Last visited [2023-03-02]