Symtom och anfallstyper vid epilepsi

Ett epilepsianfall kan se olika ut från person till person. Vissa får knappt märkbara anfall med små muskelryckningar, medan andra kan få krampanfall i hela kroppen och vara omedveten om vad som händer runt omkring[1]. I den här texten tittar vi närmare på symtom och anfallstyper för epilepsi.

Fanny Bäck
Publicerad 26 Jun 2023

Det svåra med epilepsi är att sjukdomen är oberäknelig – anfallen kommer plötsligt och är vanligtvis kortvariga, från några sekunder upp till fåtalet minuter. Symtomen vid epilepsi skiljer sig från person till person och hur ett anfall yttrar sig beror på i vilken del av hjärnan den epileptiska aktiviteten äger rum. En del kan uppleva symtom i endast en kroppsdel medan andra kan få krampanfall i hela kroppen[2].

När man talar om olika typer av epileptiska anfall talar man om två huvudtyper: generaliserade anfall och fokala anfall[3].

Fokala anfall
Fokala anfall startar i en begränsad del av hjärnan och kan te sig väldigt olika, både hur de upplevs och ser ut. Ibland kan man få en bekant känsla (deja vú-känslor) av ett anfall som kan vara svår att beskriva eller att syn eller hörsel påverkas utan att omgivningen märker av anfallet. Detta kallas ibland för aura eller förkänning där man fortfarande är medveten.

Vid ett fokalt anfall kan medvetandet påverkas helt, delvis eller inte alls. Exempelvis kan man vid ett anfall få en drömlik upplevelse då personen kan visa konstiga, upprepande beteende, så som ryckningar och blinkningar och vara omedveten om vad som händer. Till och med handlingar som verka målmedvetna kan inträffa ofrivilligt[4].

Generaliserade anfall
Vid generaliserade anfall påverkas hela eller större delar av hjärnan. Vissa personer kan ha anfall som börjar som fokala men som övergår till generaliserade anfall. Det är framför allt vid generaliserade anfall med kramper som man får kraftiga symtom och där medvetandet påverkas, exempelvis muskelryckningar, spänningar i hela kroppen och medvetslöshet. Anfallen tenderar att vara bara några sekunder eller minuter, och personen som får anfall kommer vanligtvis att återgå till det normala efter att anfallet har ägt rum. Men komplikationer kan uppstå, såsom skada från kollaps eller oförmåga att återfå medvetandet.[5] 

 

 SW918NP March 2023

 [1] https://www.cdc.gov/epilepsy/about/types-of-seizures.htm Last visited [2023-02-24]

[2] https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/epilepsy Last visited [2023-02-24]

[3] https://www.epilepsy.org.uk/info/seizures Last visited [2023-02-24]

[4] https://www.ninds.nih.gov/health-information/disorders/epilepsy-and-seizures Last visited [2023-02-24]

[5] https://ada.com/conditions/generalized-seizure/ Last visited [2023-02-24]

BrainPower är samlingsplatsen för allt som har med epilepsi att göra. Här finns innehåll om sjukdomen ur flera perspektiv – från personliga berättelser till forskningsframsteg och fakta. Genom BrainPower riktas rampljuset mot epilepsi och vad sjukdomen egentligen betyder. Hur är det att leva med sjukdomen? Hur är det att vara anhörig till någon som har epilepsi? Vilka forskningsframsteg görs? Plattformen är för dig som letar efter gemenskap, förståelse och information om ett sällan diskuterat tillstånd.

IntegritetspolicyCookie Policy