Träning, vila och epilepsi: Elins väg till ett bättre mående

Det finns tusentals faktorer som påverkar vårt välmående. Det handlar om allt från sömn och kost till stresshantering och sociala relationer. För personer som lever med epilepsi, blir dessa faktorer än mer avgörande. Vad krävs för att hitta balans i vardagen – både för den fysiska och mentala hälsan?

Fanny Bäck
Publicerad 7 Oct 2024

Välmående är en helhet där fysiska, psykiska och sociala faktorer samspelar. När kroppen skickar signaler om att något är fel – som stress, trötthet eller oro – blir det extra viktigt att lyssna och anpassa sig. Att hitta en balans mellan vila och aktivitet är därför viktigt för alla, men för personer med epilepsi blir dessa faktorer ofta ännu mer avgörande för att kunna leva ett liv med så god livskvalitet som möjligt. Forskning visar att fysisk aktivitet bidrar till förbättrad anfallskontroll och en högre livskvalitet för personer med epilepsi[1].

För 33-åriga Elin Fornbrandt, som lever med epilepsi, har träning alltid spelat en stor roll. Hon fick sin diagnos i 20-årsåldern, men hon kämpar dagligen med utmaningen att hitta en balans mellan att var aktiv och lyssna på sin kropp – särskilt när epilepsin gör sig påmind.

– Jag tränar mycket crossfit och har alltid varit aktiv, men jag måste vara noga med att lyssna på hur jag mår varje dag. Det är lätt att fastna i rutiner där jag känner att jag måste prestera både på jobbet, träna, fixa saker hemma, vara social och samtidigt få tillräckligt med sömn, berättar Elin och fortsätter:

– Vissa dagar kanske min hjärna inte orkar med högintensiv träning, eftersom det kan stressa den ytterligare. Då väljer jag istället att springa eller ta en lugn promenad. Det är som en kamp mellan en röst som vill att jag ska vila och en som säger att jag ger upp för lätt. Jag måste hela tiden hitta balansen mellan dem.

Dröjde innan diagnos
Som för många andra med epilepsi tog det tid innan Elin fick sin diagnos. Hennes första anfall kom under nätterna där hon krampade och vaknade med en söndertuggad tunga, ont i kroppen och var utmattad. Men diagnosen kom efter ett anfall på gymmet då hon föll ihop.

– Det kanske gick 1–2 år från anfallen på natten till den dagen på gymmet. Jag sprang på löpbandet och när jag började varva ner så fick jag deja vú-upplevelser och förstod inte vad som hände. Så jag gick av, drack vatten och var på väg mot omklädningsrummet när jag plötsligt ramlade ihop för att sedan vakna upp i en ambulans. Det var efter det anfallet som jag fick min diagnos och började min medicinering, berättar Elin.

Men träning är inte utan sina utmaningar för Elin. Ibland kan träning faktiskt utlösa anfall, vilket skapar en inre konflikt.

""Det är svårt, eftersom träning får mig att må bra, men också kan trigga anfall""


– Det är svårt, eftersom träning får mig att må bra, men också kan trigga anfall. Jag har fått rådet av en psykoterapeut att min hjärna inte alltid kan skilja på positiv och negativ stress, vilket gör det extra komplicerat. Jag behöver träna, men samtidigt måste jag vara försiktig.

Socialt nätverk viktigt
Att kämpa med att hitta balansen för sitt välmående är inte ovanligt – och det gäller inte bara för personer med epilepsi. För Elin har det handlat om att utveckla egna strategier och vad som fungerar bäst för henne. Tidigare kunde hon ignorera kroppens signaler, men med tiden har hon blivit bättre på att anpassa sig efter dagsformen.

– I början var jag inte lika bra på att lyssna på kroppen. Nu försöker jag vara mer flexibel och anpassa mig efter vad jag behöver för dagen. Dessutom värdesätter jag sömn otroligt högt. Ibland kanske till och med så mycket att jag övertänker det, men jag är mån om återhämtningen och att få balans, berättar Elin.

Även sociala faktorer spelar stor roll när det kommer till välmående. Personer med epilepsi har ofta sämre sociala relationer och arbetsförhållanden, samt mindre kontakt med arbetskollegor och vänner, vilket påverkar deras livskvalitet negativt. Studier visar att det också är troligt att de har en lägre livskvalitet än den allmänna befolkningen[2]. För Elin är det viktigt att ha ett starkt socialt nätverk både på och utanför jobbet.

""Det sociala är oerhört viktigt för mig – jag har nära familj, vänner, kollegor och träningskompisar som stöttar mig""


– Det sociala är oerhört viktigt för mig – jag har nära familj, vänner, kollegor och träningskompisar som stöttar mig. Jag har också blivit bättre på att berätta om min epilepsi för andra, vilket har hjälpt mig att hantera situationer bättre, säger hon.

 

 

 SW2738NP Oct 2024

[1] https://brage.inn.no/inn-xmlui/bitstream/handle/11250/2393035/Thoreplass.pdf?sequence=1 (senaste besök 2024-09-09)

[2] https://brage.inn.no/inn-xmlui/bitstream/handle/11250/2393035/Thoreplass.pdf?sequence=1 (senaste besök 2024-09-09)

 

BrainPower är samlingsplatsen för allt som har med epilepsi att göra. Här finns innehåll om sjukdomen ur flera perspektiv – från personliga berättelser till forskningsframsteg och fakta. Genom BrainPower riktas rampljuset mot epilepsi och vad sjukdomen egentligen betyder. Hur är det att leva med sjukdomen? Hur är det att vara anhörig till någon som har epilepsi? Vilka forskningsframsteg görs? Plattformen är för dig som letar efter gemenskap, förståelse och information om ett sällan diskuterat tillstånd.

IntegritetspolicyCookie Policy